Wednesday, May 6, 2009

Biserica Neagra din Brasov

Ramanand pe meleaguri transilvanene, sa intoarcem, draga cititor, o noua fila a povestilor din Romania. Iar de data aceasta, sa ne asezam pe trepetele unui spatiu sacru si sa ascultam acordurile armonioase ale unei orgii.
Da, ai ghicit, despre Biserica Neagra este vorba. Construita in 1383, pe locul unei biserici mai vechi, Biserica Neagră din Brasov nu este doar lacasul comunităţii parohiale „Honterus” a Bisericii Evanghelice, ci si un important momument arhitectural din Romania. Constructia ei este de asemenea invaluita intr-o aura de mit, caci pe contrafortul din partea nordică se gaseste o statuie ciudata, infatisand un copil care parca sta sa cada. Se povesteste ca acesta era un ucenic foarte talentat, care a starnit invidia unuia dintre mesterii care lucrau la ridicarea bisericii. Acesta i-ar fi cerut sa ridice ceva de pe cornisa zidului, iar cand tanarul s-a aplecat, l-a imbrancit si a cazut în gol. Statueta reprezinta omagiul adus de catre colegii sai. Pe vremuri, pe aceeasi parte a bisericii, se mai aflau si alte trei statui, reprezentând un razboinic, o femeie si un leu, care, in timp, au fost distruse.






O alta poveste e legata de incendiul din 1869, in urma caruia a primit numele de Biserica Neagra. Se spune ca intreaga biserica era poleită cu aur, ceea ce starnise o asa mare invidie. Asa ca cineva ar fi pus intentionat acel foc, pentru a-i fura intreaga bogatie.

Acest monument istoric şi lăcaş de cult, situat pe Str


1 comment:

  1. Îţi place să scrii articole şi eşti pasionat de muzică?
    Eşti la curent de fiecare dată când artiştii tăi preferaţi lansează ceva nou?
    Îţi place muzica în general sau asculţi doar un anumit gen?
    Îţi place să te uiţi la filme şi să le povesteşti celorlalţi filmele care ţi-au plăcut cel mai mult?
    Doreşti să promovezi artişti prin interviuri, biografii, ştiri?
    Îţi place să te distrezi la concerte, să faci poze, iar a doua zi să povesteşti atmosfera?
    Alătură-te echipei ONmusique.info – un site cu şi despre muzică!
    Contact: onmusique@yahoo.com
    Onmusique.info – Pentru că muzica aparţine tuturor!

    ReplyDelete